Vijesti

Svečano otvorena obnovljena Musafirhana i plato Stare tepe u Stocu

U sklopu manifestacije Dani stolačkih džamija koje se ove godine održavaju pod generalnim pokroviteljstvom “JP BH Pošta” d.o.o Sarajevo u petak, 26.8.2016. godine, upriličeno je svečano otvaranje Musafirhane (Šarića han) i platoa Stare tepe u Stocu.
Ovom historijskom događaju za Islamsku zajednicu u Stocu i za grad Stolac u cjelini prisustovali su brojni zvaničnici iz vjerskog, kulturnog i političkog života, kao i mnogobrojni posjetioci koji su do kraja ispunili plato ispred Sultan Selimove džamije. Prisutnima su se u svojstvu domaćina obratili Salmir Kaplan i Demir Mahmutćehajić.
Salmir Kaplan je govorio o važnosti obnove Musafirhane. Podsjetio je da Stočani svih poslijeratnih godina obilježavaju bolne datume iz historije rekavši da to i dalje trebaju činiti, ali je naglasio da trebaju početi obilježavati i datume pobjeda. “Mi u Stocu konačno moramo vratiti pobjednički mentalitet i moramo početi obilježavati datume naših pobjeda. A naše pobjede ovdje su povratak i obnova”, rekao je Kaplan.
Demir Mahmutćehajić je istakao da se kroz Inicijativu za Stolac angažovalo mnogo ljudi i da je pokazana disciplina i strpljenje. Pozvao je građane Stoca na jedinstvo i pozvao ih da pređu preko svih podjela, preko svih loših stvari koje su se dešavale među Stočanima.
Direktor Turske agencije za razvoj i koordinaciju  TIKA-e u BiH Birol Četin koja je pomogla u obnovi Musafirhane i koja pomaže obnovu i izgradnju brojnih historijskih objekata i znamenitosti širom naše države istakao je da će ova agencija i dalje biti uz Bosnu i Hercegovinu i njen narod.
Predsjedavajući Parlamentarne skupštine F BiH Edin Mušić je naglasio veliki značaj i važnost obnove Musafirhane u Stocu i pohvalio je entuzijazam mladih u Stocu i pozitivne projekte i aktivnosti koje se realizuju.
Muftija mostarski Salem ef. Dedović je podsjetio da su Bošnjaci Stoca u prošlosti nailazili na mnoge poteškoće i iskušenja. Istakao je da su Bošnjaci svojom odlučnošću i istrajnošću, iz pepela, gradu Stocu ponovo vraćali ljepotu, sjaj, svjetlo i nadu. Muftija je podsjetio i na činjenicu da su Bošnjaci prošli i kroz bolno iskustvo unutrašnjih podjela i trvenja. “Stoga smo s velikom nadom i željnim iščekivanjem pozdravili ideju okupljanja Za bolji Stolac, za drukčiji Stolac, u kojem će se naše nacionalno dostojanstvo poštovati i priznavati, a ne gaziti i dovoditi u pitanje na svakome koraku, kako je to do sada bilo”, rekao je muftija. Muftija je zaključio da snaga zajedništva uvijek i na svakom mjestu jača narod, jača Zajednicu i jača državu u cjelini.
U svojstvu izaslanika reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića obratio se direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH Nusret ef. Abdibegović. On je istakao veliku radost jer je Islamska zajednica nakon obnove svih porušenih džamija u Stocu uspjela obnoviti i vakufski objekat Šarića hana – Musafirhane, te izrazio nadu da obnovom Musafirhane Bošnjacima Stoca predstoji svjetlija i ljepša budućnost.
U okviru programa nastupili su hor “Sejfullah” iz Konjica i ansambl “Sultan Mehmed Fatih” pod dirigentskom palicom Mehmeda Bajraktarevića i svojim izvedbama dodatno uljepšali svečano otvorenje Musafirhane.
Nakon završenog svečanog programa prisutnim vakifima izaslanik reisu-l-uleme Nusret ef. Abdibegović uručio je vakufname.

VIDEO – Svečano otvaranje obnovljene Musafirhane u Stocu