Vijesti

Program za Novu 1437. hidžretsku godinu u Stocu

Medžlis Islamske zajednice Stolac u povodu Nove 1437. hidžretske godine upriličio je nekoliko različitih sadržaja.

Prvi sadržaj koji je upriličen bila je priredba u Prvoj osnovnoj školi koju je organizovala Prva osnovna škola Stolac zajedno sa Medžlisom IZ-e Stolac. Program priredbe izveli su učenici Prve osnovne škole Stolac, hor Medžlisa IZ-e Stolac i hor Karađoz-begove medrese iz Mostara. U sklopu programa prisutnima se obratio glavni imama Medžlisa IZ-e Stolac, Mersed ef. Šabanović.    

Mersed ef. istakao je:
„Muhammed, a.s., ostavio je sve da bi vjeru sačuvao, ostavio je kuću, imetak, domovinu, sve je žrtvovao radi vjere, pa mu je Allah sve to vratio i nadoknadio kada se vratio u Mekku. Najvažnija stvar u životu je vjera, za vjeru se sve daje, sa vjerom se sve dobija, bez vjere se sve gubi. Ova priredba u povodu Poslanikove hidžre je, upravo zbog toga, što volimo našu vjeru, što volimo našeg Poslanika, salallahu alejhi ve sellem.
U projekat hidžre Poslanik je najviše uključio omladinu, Aliju, r.a., Abdullaha ibn Ebu Bekra, r.a., Esmu kćerku Ebu Bekra, r.a., i druge.
Na ovom programu, vidimo omladinu iz Prve osnovne škole, sa nama je omladina iz Karađoz-begove medrese, te omladina iz hora Medžlisa IZ-e Stolac.
Poslanik nije sam organizovao Hidžru, Poslanik je sarađivao i sa drugim plemenima u drugim gradovima, angažovao je Ensarije da mu pripreme doček u Medini.
I Prva osnovna škola je pokazala spremnost za saradnju, tako je ova priredba organizovana u saradnji sa Medžlisom IZ-e Stolac.
Ispred Medžlisa Islamske zajednice neka vam je sretna i hairli Nova 1437. hidžretska godina. Molim Allaha da vam podari mnogo uspjeha, bereketa i rahatluku u životu.“

Drugi sadržaj koji je upriličen je projekcija turskog filama ”Duga priča” koju je organizovao Kulturni centar Yunus Emre iz Mostara zajedno sa Omladinskim krugom Medžlisa IZ-e Stolac. Film je prikazan u Sportskoj sali Prve osnovne škole u Stocu. Film je privukao veliku pažnju,  što govori veliki odaziv omladine.

Treći sadržaj je bio mevludski program u džamiji Hadži Alije Hadžisalihovića u Stocu. Program su izveli imami i hor Medžlisa IZ-e Stolac. Poruke Hidžre prisutnima je uputio mr. Suad ef. Mujakić, profesor u Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Program je završen dovom koju je proučio glavni imam Medžlisa IZ-e Stolac Mersed ef. Šabanović.