Vijesti

Saopćenje za javnost Muftijstva mostarskog

Povodom postavljanja katoličkih vjerskih simbola u dvorište Osnovne škole na Hodovu u Stocu Muftijstvo mostarsko izdaje sljedeće saopćenje za javnost:

Postavljanje ili isticanje vjerskih simbola i obilježja u multietničkim školama neprihvatljiv je i drzak čin zloupotrebe javnog prostora, te izazivanje vjerske i nacionalne isključivosti i netolerancije prema drugom i drugačijem.

Ovaj čin predstavlja direktni atak na malobrojnu povratničku populaciju koja je uspjela ponovo organizovati život u svojim prijeratnim domovima promovišući dobre komšijske odnose, suživot i mir.

Muftijstvo mostarsko najoštrije osuđuje čin diskriminacije nad bošnjačkom djecom koja pohađaju nastavu u područnoj školi Hodovo na području općine Stolac i podržava sve napore roditelja i djece da ostvare pravo na ravnopravnost i adekvatno obrazovanje. Molimo roditelje za strpljenje, te da ostanu ustrajni u svojim zahtjevima, da nastave sa obrazovanjem svoje djece u ovoj školi, a nadležne organe da adekvatno reaguju.

Tražimo od Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Hercegovačko-neretvanskog kantona, OSCE-a, Ombudsmena za ljudska prava Bosne i Hercegovine i svih relevantnih subjekata da poduzmu sve neophodne mjere da se ukloni vjerski simbol kojemu tu nije mjesto osiguravajući svima jednakopravnost u obrazovanju.

www.muftijstvo-mostarsko.ba