Vijesti

Prijem za najbolje učenike mekteba i islamske vjeronauke

Mostarski muftija Salem ef. Dedović u četvrtak 04.06.2015. god.  je u svom uredu upriličio prijem učenika, muallima i vjeroučitelja koji su predstavljali Mostarsko muftijstvo na mektepskim i školskim takmičenjima iz vjeronauke na takmičenjima koje je organizirao Rijaset IZ u BiH.

„Želim vam se lično zahvaliti za rezultate koje ste ostvarili  u mektepskoj i vjeronaučnoj godini. Želim vam izraziti iskrenu zahvalnost i iskreno vam čestitati. To su veliki rezultati za naše Muftijstvo, naše mektebe i predmet vjeronauke u cjelini“, istakao je muftija Dedović. Predstavnici Mostarskog Muftijstva na mektepskom takmičenju održanom u Visokom osvojili su ekipno drugo mjesto. „Možete biti ponosni da ste među najboljima, da ste postigli izvrsne rezultate od desetine hiljada učenika koji pohađaju naše mektebe i časove islamske vjeronauke u Bosni i Hercegovini“, kazao je muftija Dedović.  Izrazio je nadu da će ostvareni rezultati i podrška koju im pružaju institucije Islamske zajednice biti samo poticaj da se dalje usavršavaju i realiziraju, ne samo u poznavanju vjerskih, već i prirodnih, tehničkih i drugih nauka. „Nadam se da ćemo imati razloga da se radujemo i u budućnosti sličnim rezultatima“, zaključio je muftija.

Savjetnik za vjeronauku pri Pedagoškom zavodu Mostar dr. Ahmed Husić se u ime vjeroučitelja zahvalio muftiji Dedoviću da je prepoznao važnost i značaj svečanog prijema za učenike koji su se trudili tokom čitave godine ocijenivši da je ova gesta dosljedan stepen evaluacije ukupnog rada nastavnika, profesora islamske vjeronauke i muallima. „ Na ovaj način imamo priliku da se ogledamo u vlastitim rezultatima“, kazao je dr. Husić.

U jednosatnom razgovoru vjeroučitelji, muallimi i nagrađeni učenici sa muftijom Dedovićem  razmijenili su iskustva koja mogu doprinijeti stvaranju boljeg i povoljnijeg ambijenata kako bi se održao postignuti nivo i dodatno unapređivao u radu sa polaznicima mekteba i predmeta islamske vjeronauke. U tom smislu zaključeno je da se dodatno treba uložiti trud i napor za još bolju i tješnju saradnju između  vjeroučitelja i medžlisa Islamske zajednice.

Nagrađeni učenici Hamza Isić, Esma Bećoja, Hana Dedović, Selma Duranspahić, Hulija Bislimi  ispunjeni neskrivenim zadovoljstvom da im je svečanim prijemom ukazana posebna čast  nisu se dali zbuniti niti prepustiti oduševljenju. Svako na svoj način, vrlo elokventno podijelili su istu misao:  „Isplatilo se u svakom pogledu što smo se trudili. Osim priznanja, mi smo, pripremajući se za ovo takmičenje, stekli mnogo šire znanje što će ostati kao trajna vrijednost, koja se nikad ne da izbrisati niti obezvrijediti.

www.rijaset.ba